Je moet er toch niet aan denken! Dan heb je alles voor je tante vastgelegd wat ze graag wil bij overlijden en dan komt het op straat te liggen. Daar wordt niemand beter van.
Je moet er toch niet aan denken! Dan heb je alles voor je tante vastgelegd wat ze graag wil bij overlijden en dan komt het op straat te liggen. Daar wordt niemand beter van.
Voor het programma De Barometer van RTLZ, mocht ik OnMyMind voor het voetlicht brengen. Wat een kans!
Eén ding weten we zeker, dood gaan doen we allemaal. Weten anderen wat jij belangrijk vindt voor je uitvaart en je nalatenschap? Of laat je dat aan hen over?
Vol enthousiasme kijk ik uit naar de uitzending over OnMyMind voor het televisieprogramma ‘De Barometer’ op zondag 26 maart 2023.
Veel mensen hebben de neiging om het nadenken over de dood en alles daarna voor zich uit te schuiven. Herken jij je hier in? Je hebt jarenlang gewerkt, je hebt een leven opgebouwd met ervaringen, herinneringen, bezittingen. Dat laat je allemaal achter voor je nabestaanden....
Eerste online kennisevent op woensdag 22 maart van 16.00 uur tot 17.00 uur.
Een interactieve bijeenkomst met als doel jullie mee te nemen in de mogelijkheden voor het online vastleggen van je wensen bij overlijden.
Er kunnen allerlei redenen zijn om op zoek te gaan naar een kartonnen doodskist. Kosten, gewicht, ecologisch? Maar misschien zoek je er juist ook niet naar, omdat karton je niet echt aanspreekt. Ik neem je mee in de verschillende afwegingen.
"De kracht van het geschreven woord is groot. Je kunt er andere mensen mee bereiken, aanraken, ontroeren of blij maken. Je kunt ermee uitdrukken wie je zelf bent, wat je wilt en welke dromen je hebt."
Onlangs kregen we de vraag hoe mensen die zelf een uitvaart regelen aan een registratienummer komen op de kist. Van belang is dan ook te weten waar dit nummer voor dient.
Kennen jullie de podcast Doodnormaal? Ik was uitgenodigd om daar over OnMyMind te vertellen. Superleuk om dit te mogen doen op een platform dat gaat over persoonlijke verhalen rondom de dood. Een tipje van de sluier?
Nadat iemand uit je directe omgeving is overleden en de uitvaart is geweest, moet er veel geregeld worden. Dat is voor veel mensen een moeilijke fase. Hoe we je hierbij kunnen helpen, lees je hierna.
Toen ik in de winter op vakantie ging, vroeg mijn vader of ik alle belangrijke documenten in geval van overlijden goed gedocumenteerd had. Stel dat er iets met mij zou gebeuren, dan kon hij in ieder geval de boedel regelen. Het klonk aanvankelijk wat onaardig, maar eigenlijk was het een hele goede vraag.
Van de kist, de bloemen, de koffie en thee tot aan cremeren of een begrafenis. Het is zeker niet het eerste waar je aan denkt als je een uitvaart aan het regelen bent. Maar een uitvaart is niet bepaald duurzaam.
Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn je afwegingen
Heb jij al met je ouders gesproken? Ken jij hun persoonlijke wensen voor hun eigen afscheid? Of wordt het onderwerp vermeden. Het kan eenvoudig. Kwestie van gewoon beginnen.
Dat kan toch niet zo moeilijk zijn, hoor ik je denken. Dat is zeker zo. Er zijn een paar zaken waar je op moet letten. Ik neem je graag mee.
Wat zou jou helpen als iemand die voor jou belangrijk is, overlijdt? Wat voor soort herinnering zou jij willen? Heb je daar wel eens over nagedacht? Iets tastbaars? Iets wat er altijd is? Of juist wat je weg kan stoppen? Lees mee voor inspiratie.
Vraag mensen wat de grootste bron van ergernis is bij het regelen van een uitvaart. En verbaas je er over dat het meestal gaat om het bij elkaar krijgen van de juiste adressen. En daar is iets aan te doen.
Meer dan de helft van de Nederlanders had op een betere manier afscheid willen nemen van iemand die overleden is, meldt SIRE op basis van onderzoek. De stichting concludeert dat nederlanders te weinig met elkaar praten over de dood.
Ik wil mijn wensen voor het afscheid van mijn leven vastleggen. Als ik overleden ben, zie ik een mooi afscheid voor me op mijn manier. Iedereen is toch vrij om dat zelf te bepalen? Is dat raar om dat nu al te doen? Ik ben nog lang niet toe aan de dood. Roep ik het onheil over me af als ik dat doe? Ik besluit om er alvast naar te kijken en dat wat ik niet eng vind ook vast te leggen. Stiekem weet ik dan ook wat ik wel eng vind en nog niet durf vast te leggen. Ik ben benieuwd….
Diverse telefoontjes heb je al gedaan.
Diverse websites al geraadpleegd.
Je keuze staat vast, deze uitvaart van je beste vriendin, of in ieder geval een deel ervan, wil je zelf regelen.
Je weet zelf immers het beste hoe zij het zou willen hebben.
Je zucht….
Waar vind je een goede checklist?
Waar houd je overzicht, een soort dashboard?
En aan welke formaliteiten moet je denken?
Veel mensen weten niet zeker of ze een uitvaartverzekering hebben en al helemaal niet wat er in de polis staat. Toch is het belangrijk dit te weten, omdat er veel mogelijkheden zijn.
Als je zo’n bericht krijgt, gaat er van alles door je heen. Behalve heftige emoties, komt er meestal ook veel regelwerk op je af. En als het zover is dat je ook moet gaan nadenken over afscheid van het leven, waar begin je dan?
Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden maar durf je niet goed verder te gaan?
Een visuele uitleg tot waar je kan gaan zonder enige verplichting, maar wel alles kan zien.
Onlangs kreeg ik de vraag of OnMyMind ook voor ouderen bruikbaar is. Kunnen zij ook hun wensen voor hun afscheid digitaal vastleggen? En kunnen zij ook een uitvaart via OnMyMind regelen?
Dat is een belangrijke vraag. Voor jezelf, als je een testament opstelt en voorzieningen treft voor je eigen uitvaart. En als nabestaande, die afscheid moet nemen van een dierbare.
Dat de corona pandemie naast een hoop beperkingen ook creatieve oplossingen heeft gestimuleerd hebben we gezien. De traditionele uitvaartsector ontkwam er niet aan. Technology maakt de rol van de traditionele uitvaartondernemer overbodig. Tijd voor iets nieuws?
Wat fijn om de regie in eigen hand te hebben! Eindelijk een alternatief om zélf een uitvaart te organiseren. OnMyMind geeft inzicht, overzicht, eigen keuzemogelijkheden en meer grip op de kosten.
Als een dierbare overlijdt, wat ga je dan als eerste doen?
Na de dood van een dierbare lopen bij de verdeling van de nalatenschap emoties en financiële belangen door elkaar. Dat is vaak een voedingsbodem voor ruzie. En dat je nabestaanden ruzie maken over de erfenis, is het laatste wat je wilt.
Op AVROTROS werd tijd besteed aan de ondoorzichtige wereld van de uitvaarten. Een goed voorbeeld waarom OnMyMind probeert om een open markt voor afscheid en uitvaart te creëren. Deze video is dus een echte aanrader!
Met de ‘Reglaze’ collectie heeft onze leverancier Charlotte Landsheer een mooie oplossing ontwikkeld om alle klei- en glazuurafval te hergebruiken. Ze gebruikt deze Reglaze-techniek voor urnen van Cor Unum. Maar ook voor een stoer servies, in een natuurlijke en industriële vormtaal, in gebruik bij Sergio Herman.